top of page
Brezina Kinga, Nia.jpg

Mi a Nia?

Nia, az Élet Tánca. A Nia egy olyan komplex, érzékelés alapú mozgásforma, amely a harcművészetek, a gyógyító mozgások és a tánc elemeit használja fel, és amely korra, testalkatra való tekintet nélkül mindenkit arra bátorít, hogy kapcsolatot teremtsen a testével, elméjével, az érzéseivel és a lelkével.

tanc a tukornel.jpg

Hogyan működik a Nia?

A Nia órákon mezítláb táncolunk lélekmozgató, változatos zenékre. Minden egyes Nia óra valójában más, hiszen az órákon résztvevők maximálisan adaptálhatják a mozdulatokat, azok kombinációit a saját testi-lelki-érzelmi igényeiknek megfelelőn. Minden tapasztalás, ami Nia közben ér bennünket, pozitív irányban alakítja azt, ahogy érzünk, gondolkodunk, élünk.

Hogyan is működik a Nia? A Nia a Tai-Chi, a Taekwondo, az Aikido, a Jazz-tánc, a Modern-tánc, a Duncan tánc, az Alexander Technika, a Feldenkrais Módszer és a Jóga elemeiből inspirálódik. Minden egyes óra 52 mozdulat egyedülálló kombinációját kínálja, meg- és átdolgoztatva a test különböző részeit, az alapot, a törzset és a felső végtagokat.

Mivel a saját, aktuális fizikai-szellemi-lelki állapotra fókuszál, az abból való maximum kihozása az egyik szándéka, ezért azok is bátran eltáncolhatják a mozdulatokat, akik ezer éve nem mozogtak, de azok is örömöt találnak benne, akik napi szintű, atletikus kihívások elé állítják magukat.

A Nia több, mint fitness

A Nia azonban jóval több, mint egy egyszerű holisztikus fitnesz. Két legalapvetőbb princípiuma a Mozgás Öröme és a Test Útja. A Mozgás Öröme az az egyetemes érzet, amit sokunk közül utoljára gyerekkorunkban éltünk át, amikor nem volt célja sem szándéka annak, hogy ugráltunk, szaladtunk, pörögtünk, gurultunk – egyszerűen csak jó volt.

 

Ez a szándék vezérel bennünket, Nia tanárokat, hogy ezt az öröm-érzetet hozzuk vissza a testünkbe. Elsődleges örömforrásunk a testünk, legérzékenyebb szenzorunk, mennyivel könnyebb lenne, ha valami bánt, zavar bennünket, akkor hozzá térjünk vissza?

Kinga tancol parkban1_edited.jpg
bottom of page