top of page

Mi is az a Nia valójában?

Frissítve: febr. 1.

Mi is az a Nia? Ha röviden szeretném mondani, azt mondanám, hogy az Élet Tánca.

Ennél persze sokkal több, és én mint Nia tréner, akár órákig is tudok róla beszélni. A Nia egy olyan táncalapú szomatikus mozgásforma, amit bárki tud kortól, testalkattól, aktuális fizikai állapotától függetlenül végezni úgy, hogy abban örömöt, energiát, gyógyulást, felszabadultságot, testi, lelki, szellemi, érzelmi jólétet és sokszor közösséget is talál.


Brezina Kinga, Nia
Brezina Kinga, Nia

Ha a testi oldalát nézem, akkor egy Nia-órán bármi megtörténhet: 450-800 kalóriát égetsz el úgy, hogy közben szinte észre sem veszed. Ugyanakkor úgy vannak a mozdulatok és a rutinok összerakva, hogy azt a fecsegő csecsebecsét, amiről azt gondoljuk, hogy meghatároz minket, vagyis a gondolkodó elménket, totálisan kikapcsolja. Semmi másra nem kell figyelni, mint a test jelzéseire – a többi már jön magától...A Nia komplex, érzékelés alapú mozgásforma


A Nia a harcművészetek, a gyógyító mozgások és a tánc elemeit használja fel, amely korra, testalkatra való tekintet nélkül mindenkit arra bátorít, hogy kapcsolatot teremtsen a testével, elméjével, az érzéseivel és a lelkével.


A Nia órákon leginkább mezítláb táncolunk lélekmozgató, változatos zenékre. Minden egyes Nia óra valójában más, hiszen az órákon résztvevők maximálisan adaptálhatják a mozdulatokat, azok kombinációit a saját testi-lelki-érzelmi igényeiknek megfelelőn. Minden tapasztalás, ami közben ér bennünket pozitív irányban alakítja azt, ahogy érzünk, gondolkodunk, élünk.


Brezina Kinga, Nia a Shift Stúdióban
Brezina Kinga, Nia a Shift Stúdióban

Hogyan is működik a Nia


A Nia a Tai-Chi, a Taekwondo, az Aikido, a Jazz-tánc, a Modern-tánc, a Duncan tánc, az Alexander Technika, a Feldenkrais Módszer és a Jóga elemeiből inspirálódik.


Minden egyes óra 52 mozdulat egyedülálló kombinációját kínálja, meg- és átdolgoztatva a test különböző részeit, az alapot, a törzset és a felső végtagokat. Mivel a saját, aktuális fizikai-szellemi-lelki állapotodra fókuszál, az abból való maximum kihozása az egyik szándéka, ezért azok is bátran eltáncolhatják a mozdulatokat, akik ezer éve nem mozogtak, de azok is örömöt találnak benne, akik napi szintű, atletikus kihívások elé állítják magukat.A Nia jóval több, mint egy holisztikus fitnesz


A Nia két legalapvetőbb princípiuma a Mozgás Öröme és a Test Útja.

A Mozgás Öröme az az egyetemes érzet, amit sokunk közül utoljára gyerekkorunkban éltünk át, amikor nem volt célja sem szándéka annak, hogy ugráltunk, szaladtunk, pörögtünk, gurultunk – egyszerűen csak jó volt.


Ez a szándék vezérel bennünket, Nia tanárokat, hogy ezt az öröm-érzetet hozzuk vissza a testünkbe. Elsődleges örömforrásunk a testünk, legérzékenyebb szenzorunk. Mennyivel könnyebb lenne, ha valami bánt, zavar bennünket, akkor hozzá térjünk vissza?Nia órák Budapesten és online Brezina Kingával

Nia Személyes óráimat Budapesten The Shift Stúdióban (VI. ker. Andrássy út 35.) tartom, online pedig bárhonnét kapcsolódhatsz hozzám. Az órarendet és a regisztrációs felületet a Nia Órák menüpontban találod. Sok szeretettel várlak!
Comments


bottom of page